Шофьорски курсове въпроси и отговори

Дискусии, свързани с МПС.
User avatar
ivanovbg
Потребител
Потребител
Posts: 261
Joined: 02 Jul 2008, 07:26
CS Nick: Ivanov BG
Favorite version: CS: 1.6
Location: на село

Re: Шофьорски курсове въпроси и отговори

Post by ivanovbg »

MuPowe wrote:
ivanovbg wrote:Изпитът пред ДАИ при мен не беше нищо особено, но по мое време нямаше камери. Карах сравнително малко — 10-15 минути, по големи улици и сравнително лесен маршрут — без леви завои, без обратни завои, без паркиране.
Иначе, сега е малко по-сложно — задължително има ляв завой и паркиране. Кара се 25 минути или повече.
Все пак не е нещо невъзможно или кой знае колко трудно. Просто ще се опиташ да не се притесниш много, ще наблюдаваш трафика и обстановката внимателно и ще го вземеш.
Някой по-горе каза, че по-лесно се взима ако си карал на село. Вярно, тʼва е в + само и единствено за единия шибан съединител... Да можеш да тръгваш като хората. Аз съм на мнение, че всеки ще се научи да тръгва и спира, но не всеки ще стане шофьор. Да караш кола не е само да тръгнеш и спреш — трябва да наблюдаваш случващото се около теб, да се опитваш да предвиждаш или поне да се опитваш, какво може да стане.
Моята инструкторка винаги ми казваше „За мен ще станеш шофьор, когато минеш поне 50 000 километра.“. И все пак — още не съм шофьор, минал съм само 10 000km. :mrgreen:.
С кормуването нямам проблеми, имам 5-6 години стаж, просто исках да знам какво представлява този изпит. :D
Повярвай ми, не можеш да говориш за стаж без книжка! Сега ще е друго. Много мои познати, които уж много караха, ги скъсаха първия път.
Ще се справиш, няма страшно. Успех :)
User avatar
JordaNoFFF
Man.United Fan
Man.United Fan
Posts: 36
Joined: 23 Oct 2011, 10:35
CS Nick: SMURFonfire ツ
Favorite version: CS: Global Offensive
Steam Community ID: g3th3d
Location: Шумен

Re: Шофьорски курсове въпроси и отговори

Post by JordaNoFFF »

Моля ви отговорете ми! Трябва ли книжка за 49 кубиков мотор? Питах много хора - половината викат трябва....другите не....... И ако не 16 години ли трябват?
User avatar
regrets
Valar Morghulis
Posts: 504
Joined: 19 Sep 2012, 21:17
Favorite version: CS: Global Offensive
Steam Community ID: inwt

Re: Шофьорски курсове въпроси и отговори

Post by regrets »

JordaNoFFF wrote:Моля ви отговорете ми! Трябва ли книжка за 49 кубиков мотор? Питах много хора - половината викат трябва....другите не....... И ако не 16 години ли трябват?
Трябва да си 16+ години и да имаш М категория.
User avatar
Independent.
Потребител
Потребител
Posts: 114
Joined: 01 Oct 2012, 15:25

Re: Шофьорски курсове въпроси и отговори

Post by Independent. »

Нека се разпиша и аз в темата като вече легален шофьор :mrgreen:
Листовките не са кой знае колко трудни, има адски тъпи въпроси. Знай, че карането на курсове няма нищо общо с истинското каране! Изпита е 25 минути по принцип, но ако изпитващия те види, че се справяш добре те остава 20 минути или поне при мен беше така. Дано вече като се явяваш на изпита да ти се падне някой пекан изпитващ, най-гадно е ако изпитващия ти започне да ти вика в колата, както се беше случило на една моя позната. Е, ти трябва да си спокоен на изпита, а не стресиран. Иначе лично моя изпит протече доста добре, качих се на шофьорското място, учителя ми каза да бъда спокоен и ако искам да се подготвя няколко минути - огледалото да си наглася и т.н., но аз бързах да тръгвам :mrgreen: , обикалях малко, докато таблета му хване сигнал и ми започна изпита, прекара ме през малко гадни улици, гадни бяха, защото моя изпит беше в 13:00 .. и можеш да си представиш движението. Но слава Богу всичко мина успешно, карам си вече колата. Най-трудното на всеки е може би тръгването, защото доста често колата ти изгасва, когато си начинаещ, а изгасва и на шофьори от дълги години, това е нормално. Учи си листовките, малко се насили да научиш правила, знаци и т.н. и после ще се радваш на книжата си! Good luck.
User avatar
shhnedo
0_0
0_0
Posts: 474
Joined: 07 Nov 2009, 17:59

Re: Шофьорски курсове въпроси и отговори

Post by shhnedo »

Independent. wrote:а изгасва и на шофьори от дълги години, това е нормално.
Автомобил ще изгасне на тръгване само и единствено по грешка на шофьора. Това го казвам с предварителната уговорка, че въпросният автомобил е изправен, а не някоя неподдържана каруца, която си гасне кога ѝ кефне. Има го и момента, в който говорим за дизел. Това гориво, ако го загасиш на тръгване, значи има още какво да научиш.

Грешно е да се надяваш на "пекан изпитващ". Те всичките имат едно на ум, че се качват при някакъв непознат и в известна степен му доверяват живота си(нищо че имат педали от дясно). Това им е достатъно, като направиш една малка грешка да ти експлодират на дясната седалка и да ти стъжнят живота. В Силистра имаме(имахме, сега не знам как е след 3 години) двама изпитващи. Единият почти за пенсия, пълен п**ал, който редовно си къса, защото е лигаве. Аз сам се уверих. Не ми се обяснява какви алогизми ми изкарваше докато карах. И то не за да ме види как се справям, а за да ме спече до спирачка и чао. Така направи и с другия курсист след мен, когато аз бях за свидетел, а той караше. Другият прекарва само през малките, тесни улички, но пък и пуска само мацки по-лесно. На момчетата им правел карането по-трудно уж умишлено(така разбрах от всички, които са били при него). Та въобще, да се хабиш в надежди за лек изпитващ... няма смисъл. Просто си караш спокойно и гледаш да е по правилник, както са те учили.

И да, след като си получиш книжката, талона и се качиш да караш кола без да има някой да натиска педали вместо теб, карането е съвсем друго нещо. Сега, ако спреш на стоп(ама наистина да СПРЕШ) на някоя по-населена улица, има голяма вероятност някой да ти подпре бронята, понеже никой не спира напълно на стоп, освен ако не се вижда абсолютно нищо. Мигачите стават концерт по желание. Отнемането на предимство - редовно. Тръгни да излизаш от малка уличка и да се включваш в движението на малка - пожелавам ти късмет и някой пич да ти даде път да минеш. Неправилното паркиране става "правилно". За агресията да не говоря. Вчера си бях паркирал и точно преди да изляза до мен паркира някаква жена. Съвсем нормално си спря мадамата, ама от дясната страна тръгна да излиза някакъв изнервен тип и като шеф си отвори вратата и надраска мойта. На въпроса "Не можеше ли без да ми удряш вратата?" оня ми отговаря с "Ем ко да прая, случва се, проблем ли ти е една малка драскотинка??"... Типичния варненец. Не се сетих тогава да разпъна ключа и да му оставя един спомен.

От цялото каране на курсове трябва да осъзнаеш основата на карането в градска среда, за да можеш после да прецениш правилно как да изкривиш правилата в своя полза, все пак без да застрашаваш околните и себе си. На пътя си има определен "ритъм". Когато някой наруши тоя ритъм се чуват клаксони/викане(псувни)/цвистене на гуми/удари(в най-лошия случай). Караш си нормално, без да се влачиш и си гледаш пътя. Вече при евентуално происшествие на пътя се надяваш другият да е сбъркал повече от теб.
User avatar
Independent.
Потребител
Потребител
Posts: 114
Joined: 01 Oct 2012, 15:25

Re: Шофьорски курсове въпроси и отговори

Post by Independent. »

Тръгни да излизаш от малка уличка и да се включваш в движението на малка - пожелавам ти късмет и някой пич да ти даде път да минеш.
Има и нахални шофьори, не забравяй. Вчера си карам по главната и имаше една кола, която чакаше да излезе от няк'ва малка уличка и реши, че не трябва да ме изчака, а си излезе най-спокойно. Ако бях далече от него, да, добре.. но при положение, че бях на няколко метра от него и ме видя, че минавам и пак реши, че трябва да мине.. Е, нагли шофьори.
А за този, който ти е ударил вратата - Е, напиши му номера на колата и ако го намериш къде живее му пукни едната гума, както правят повечето българи.
User avatar
shhnedo
0_0
0_0
Posts: 474
Joined: 07 Nov 2009, 17:59

Re: Шофьорски курсове въпроси и отговори

Post by shhnedo »

Independent. wrote:Има и нахални шофьори, не забравяй. Вчера си карам по главната и имаше една кола, която чакаше да излезе от няк'ва малка уличка и реши, че не трябва да ме изчака, а си излезе най-спокойно. Ако бях далече от него, да, добре.. но при положение, че бях на няколко метра от него и ме видя, че минавам и пак реши, че трябва да мине.. Е, нагли шофьори.
Наглостта на тези без предимство е породена от факта, че тези с предимство не дават път да минеш, просто от колегиалност. Аз стъпвам на главна и си подавам предницата напред лека полека и се намира кой да даде предимство. Инъче, за пробата, чакал съм по 3 минути(говорим вече в реално, непреувеличено време) докато се намери някоя добра колежка да даде път. Ама и наглите си ги има, да.
Independent. wrote:А за този, който ти е ударил вратата - Е, напиши му номера на колата и ако го намериш къде живее му пукни едната гума, както правят повечето българи.
По принцип, не съм такъв човек. Такива мисли не ми идват "в правилния момент", сещаш ли се? Хрумва ми чак след като съм изминал някой друг километър. Инъче, нямаше да му пукам гума, гумата е лесна работа, правя му една дъъъълга дълга драскотина по едната страна на колата, та да се чуди от къде да намери пари да си боядисва 4 елемента, не само една врата. За тва, с добро за добро. А не хората да ти берат ядове и да се чудят каква ти е била регистрацията или къде паркираш.
СС хххх хх във Варна не е много често срещана регистрация, тъй че аз съм лесен. :bigsmile: :bigsmile:
Да спрем до тук с тая дискусия, че инъче тотално ще излезем от рамките на темата.
User avatar
WonG
Audi Fan.
Audi Fan.
Posts: 276
Joined: 24 Jun 2013, 17:02
Contact:

Re: Шофьорски курсове въпроси и отговори

Post by WonG »

Ако ходиш на теория през цялото време, докато се провежда няма да имаш проблем с листовките(зависи и от теоретика де - ако седи и дреме отпиши теорията). Обаче ако трябва да учиш от учебник, смятай, че листовките ще ги вземеш трудно.
User avatar
Richma
Потребител
Потребител
Posts: 43
Joined: 27 May 2013, 00:39
CS Nick: Richma
Favorite version: CS: 1.6

Re: Шофьорски курсове въпроси и отговори

Post by Richma »

Здравеите, днес ми казаха че са променили подредбата на знаците..
смисъл до колкото разбрах преди е било примерно "31 знак СТОП", а сега било "1б СТОП"..
Ако може да ми кажете защото скоро започвам да вземам книжката. ::bravo::
User avatar
WonG
Audi Fan.
Audi Fan.
Posts: 276
Joined: 24 Jun 2013, 17:02
Contact:

Re: Шофьорски курсове въпроси и отговори

Post by WonG »

Richma wrote:Здравеите, днес ми казаха че са променили подредбата на знаците..
смисъл до колкото разбрах преди е било примерно "31 знак СТОП", а сега било "1б СТОП"..
Ако може да ми кажете защото скоро започвам да вземам книжката. ::bravo::
Здравей, аз не съм чул подобно нещо, но дори да е така, какъв е проблема за теб?
Имам предвид, че ако не ги знаеш, това не ти е проблем, а дори и да ги знаеш на изпитите не те питат кой знак какъв номер е. :)
Важно е да знаеш значението им.

-- 15 Сеп 2015 00:23 --
Richma wrote:Здравеите, днес ми казаха че са променили подредбата на знаците..
смисъл до колкото разбрах преди е било примерно "31 знак СТОП", а сега било "1б СТОП"..
Ако може да ми кажете защото скоро започвам да вземам книжката. ::bravo::
Здравей, аз не съм чул подобно нещо, но дори да е така, какъв е проблема за теб?
Имам предвид, че ако не ги знаеш, това не ти е проблем, а дори и да ги знаеш на изпитите не те питат кой знак какъв номер е. :)
Важно е да знаеш значението им.
User avatar
Richma
Потребител
Потребител
Posts: 43
Joined: 27 May 2013, 00:39
CS Nick: Richma
Favorite version: CS: 1.6

Re: Шофьорски курсове въпроси и отговори

Post by Richma »

Richma wrote:Здравеите, днес ми казаха че са променили подредбата на знаците..
смисъл до колкото разбрах преди е било примерно "31 знак СТОП", а сега било "1б СТОП"..
Ако може да ми кажете защото скоро започвам да вземам книжката. ::bravo::
Здравей, аз не съм чул подобно нещо, но дори да е така, какъв е проблема за теб?
Имам предвид, че ако не ги знаеш, това не ти е проблем, а дори и да ги знаеш на изпитите не те питат кой знак какъв номер е. :)
Важно е да знаеш значението им.
Значи казваш, че такива въпроси от рода "Кой е 31-я знам или кой е Б1 знак", няма?
User avatar
shhnedo
0_0
0_0
Posts: 474
Joined: 07 Nov 2009, 17:59

Re: Шофьорски курсове въпроси и отговори

Post by shhnedo »

Ми да, това казва. Никой никога няма да те пита този въпрос. Безсмислен е! Даже на изпита не задават такъв въпрос. Най-много някой авер да ти каже "на бас, че не знаеш ХХ знак кой е". И до там.
Идеята на знаците е да познаваш самите тях, а не реда, по който са описани в някаква книга!
Post Reply

Return to “Авто-мото”