[Обновена] Как да избягвате от scam-ване.

Всякакви теми, свързани с платформата Steam.
Post Reply
User avatar
CityLife
V.I.P
V.I.P
Posts: 842
Joined: 26 Mar 2013, 13:54
Steam Community ID: kajikvostanae60
Location: ВАИ Холдинг.

[Обновена] Как да избягвате от scam-ване.

Post by CityLife »

Тъй като напоследък много българи биват ужилвани от скамери, реших да направя една тема с по-известните начини за скамване. Извинявам се ако има предишна подобна тема, но не видях да има такава закачена.

1. Искате да трейдвате с човек, но имате съмнение да не Ви скамне. Според мен по-добре използвайте "Middleman*" или просто се откажете да търгувате с него.

2. НИКОГА не отваряйте линкове от хора, които не познавате. Просто недейте.

3. НИКОГА не приемат покани за турнири и тем подобни от хора, които не познавате. Този вид скам се среща предимно когато наближават големи турнири, но все пак по всяко време може да Ви предложат.

4. Продавате скинове/ключове по PayPal... намирате хора всичко е 6. Но имайте предвид, че хората, които плащат с Paypal могат да изпращат фактура вместо плащане. С PayPal е лесно и бързо, но трябва да бъдете ВНИМАТЕЛНИ, защото парите в повечето случаи може да се оттеглят обратно. Именно заради тази причина стават повечето скамове чрез PayPal. Някои измамници даже си връщат парите след 1 месец по-късно или след няколко дена след извършената търговия. Ако искате да трейдвате с някои чрез PayPal - вижте, намерете повече информация за дадения човек. Можете да го проверите в SteamReps или репутациите в Steam профила му (но и това не гарантира много, защото всеки може да драсне на няколко приятеля и да напълни 2-3 страници с репутация). Лична гледна точка: Ако искате да трейдвате някой скин/item за реални пари, по-добре го направете чрез MoneyPak и Bitcoin. MoneyPak и Bitcoin не позволяват оттеглянето на сума обратно, това са за сега по-безопасни алтернативи.

5. Някой Ви предлага пари или Trade Offer: "Ако мислиш, че съм скамер имам приятел който може да е middleman". Просто го "изчистете". 99% това е опит за измама/скам. Ако ще търгувате с някои директно, няма да Ви е нужен Middleman, ако човека от другата страна Ви предложи MM когато трейвате в реално време, просто се откажете да търгувате с него.

6. Напоследък се среща и този вид скам: Искате да играете ranking с някой от вашите приятели в Steam, но той/те ви казват да си качите плъгин за TeamSpeak, защото иначе нямали да можете да се свържете в сървъра... Направо блокирайте, докладвайте такива индивиди, защото Team Speak няма плъгини и всеки може да си го качи от сайта. Същата работа е и с другите програми за комуникация. Почти цял свят използва 4-5 програми за комуникация и те са: TeamSpeak, Ventrilo, Mumble, Curse Voice или Skype. Ще дам официалните линкове към програмите, че после да няма скамнати по този елементарен начин. /Сайтовете не са с цел реклама./
http://www.teamspeak.com
http://www.ventrilo.com
http://www.mumble.com
http://beta.cursevoice.com/
Всички други страници са фалшиви и са предназначени да крадат инвентара Ви или направо акаунт-а Ви.

7. Другият най-известен scam става чрез "Steam Wallet". Хора Ви добавят в Steam и Ви пращат оферта в която пише например: "CityLife offered you a trade:
Steam Guard: Your account will be credited the amount of 100$, it will be available after the trade.If you refuse the trade, the money will be refunded to the buyer."
. Запомнете, че в STEAM не може да се изпратят/прехвърлят пари!

8. Много беше популярен scam-a с phishing сайтовете. Какво е phishing сайт ? Това е сайт, копиран изцяло на определен "оригинален" сайт (да кажем Steam). На почти всички се е случвало или ще се случи когато някой играч Ви добави в Steam и Ви предложи оферта, но не можел да търгува... брат му имал хубави скинове, но не можел да Ви добави и тем подобни. Пращат Ви линк, който е близо до официалния... например вместо steamcommunity, те Ви дават сайт staemcomminity. Официалният сайт на Steam e: http://steamcommunity.com, а не steamoemmunity, staemcommunity или подобни на steamcommunity.

9. Много от Вас са членове на групи за трейт във Facebook. Хубаво нещо, понякога бързо намираш хора за трейд, но всяко хубаво нещо е някакси "изцапано". 100% съм сигурен, че сте се натъкнали на хора в такива групи които поставят снимка и като текс/описание добавят: "You can get CS:GO, CS 1.6, GTA V... for free!" и поставят линк отдолу. Повярвайте, но няма нищо безплатно на този свят. Това е чист и лесен начин за скамване. Ако цъкнете на линка или ще е Phishing сайт като Steam или сайт направен с няколко полета за попълване и там трябвате да напишете Username, Password, Email, Email Password. Просто стойте надалече от такива постове, линкове.

10. Добавят Ви хора които са с кланове пред никовете им с името "Valve" или "Steam" и т.н. и Ви казват, че имате някой скин или друг предмет който е бил уж скамнат и трябва да го върнете на Steam. Екипът на Steam или Valve НИКОГА няма да тръгне да добавя хора за подобни неща или изцяло. Ако искат ще вземат целият Ви инвентар без даже да разберете. Просто не си заслужава дори да добавяш такива играчи още като ги видиш по никовете.

11. Често в CSGOLounge се появяват оферти, например нож или скъп skin за някой background или емотиконка. Това е скам. Лично самият се набутах така с 20€. Да кажем, че някой предлага своя Азимов за background. Той Ви казва да купите даден background и така ще трейдвате. И Вие гледате цената на background-a в маркета и виждате 20-30€ и викате, че е много но 1 Азимов (преди) струваше 50-60€ и Вие си мислете, че печелите 20-30€, но жестоко се лъжете. Този background/emoticon реално струва няколко цента, но приятел на този с Азимова го продава за 20-30€ и така ако купите продукта парите отиват при приятеля му, а човека няма да Ви даде ножа, Азимова или друг скъп скин /Най-често предлагат нож или AWP Asiimov, но може и друг скъп скин/ и така Вие се набутвате с големи суми.

12. Този вид скам пак става дума за CSGOLounge където почти са еднакви, но леко се различават.Този път виждате играч да предлага пак скъп скин и иска скин за по 10-20€ и Вие веднага му пращате оферта. Гледате има го скина и си мислете, че всичко ще мине добре. Дано ама надали. Вие му пращате оферта за AK-47 Redline MW и Вие от ваша страна давате скин който е близо до цената на даден item или се пробвате да го набутате с 1-2€ (кой ли не го прави ;д). И скамера приема Вашата оферта, но получавате AK-47 Redline MW, а Battle-Scared. Сами можете да видите разликата на споменатите скинове например. Много внимателно гледайте външност-а или на английски: Exterior на оръжието с което искате да трейдвате.

13. Винаги изисквайте от отсрещната страна доказателство за каквито и да е предишни сделки (репутация) от достоверни сайтове. Следете поведението, потребител склонен да измами обикновенно пришпорва нещата, готов е на странни компромиси и предпочита всичко да приключи веднага.

14. Ако бъдете скамнати можете да си поискате скиновете обратно от Steam. Steam няма да Ви върне скиновете, ако:
Сте трейднали нещо за пари и сте били измамен.
Сте трейднали нещо за игра CD Key.
Сте трейднали нещо за fake Steam Wallet.
Сте трейднали и в офертата не сте добавили нищо.
Сте деактивирали Email потвърждение.

15. Повечето Скамери правят фейк профили с имена на професионални играчи, Ваши приятели/познати или доверени търговци. Преди да търгувате, винаги се уверете, че е точния човек. Ваша е отговорността да се провери с кой ще/сте търгували.

16. Никога недейте с човек, които Ви добавя и иска да му купите нещо от маркета или някоя игра и в двата случая ще Ви вземат/изхабят парите в Steam.

17. Винаги гледайте чата (в прозореца на Trade). Възможно е да се бъгне на пръв поглед, но в чата винаги пише за промени (например: добавяне/премахване на някои/й item)

18. НИКОГА не приемайте оферта, която Ви предлагат Dota2 item или скинове/items от различни игри от CS:GO. Почти 100% е начин да Ви измъкнат някой скин/нож. Обикновено притежателите на нож или толкова скъпи скинове са срещали този вид измама. Например да кажем някой item от Dota2. Скамера купува някой item на dota2 от маркета (предимно за 0,04-0,10$) и веднага го продава за ~300$. После Ви предлага оферта за този item който "струва" 300$ за някой ваш нож. Ще се бъгнете много, ако приемете. Ето и снимка на даденият вид scam.
Image

19. Ако сте били скамнат, можете да си върнете скиновете обратно. Взимате "билетче" за Steam Support. Описвате ВСИЧКО което се е случило. Колкото повече полезна информация давате, толкова ще е по-лесно за Steam и за Вас. Трябва да добавите разговора с човека които Ви е излъгал /снимка също може да помогне/, ако Скамера Ви е излъгал с Phishing site - няма да е зле да добавите сайта като информация. Описвате Вашите скинове, които са били откраднати (ако не ги помните, можете да намерите офертата в Trade History). Много от "ужилените" играчи са си върнали скиновете. Подробна и изчерпателна информация (колкото можете, разбира се) и не виждам никакъв проблем Steam да не Ви върне скиновете обратно. Също не забравяйте да пишете на SteamRep - кой Ви е измамил и как, едва ли скамера ще се измъкне някъде.

20. Винаги гледайте пратените оферти. Наскоро по-известен става начинът, когато някой Ви праща оферта, където иска всичките Ви евтини скинове (предимно за 0,04-0,05$) за един ключ или оръжие. Да кажем, че някой Ви праща оферта за Вашите 15-20 евтини скинове (trash skins) и скамера е "скрил" между тези 15-20 скина, вашият нож или друго скъп item. По същият начин беше скамнат известен CS:GO steamer - Summit на живо по Twitch. Заповядайте и видео - какво представлява самият скам.
YouTube видео

21. Стар и още срещан scam... добавя Ви някой в приятели и Ви моли да му дадете някой Ваш скъп или не толкова скъп skip да се "изфука" или само да направи Screenshot. Почти винаги това е scam, затова лично аз не се доверявам даже и на стари приятели в Steam. Все пак на този свят не може да се вярва на никого. Сам носите отговорност, но не чакайте Steam да Ви върне skin-a обратно, ако са Ви излъгали... затова много трябва да внимавате.

22. Както вече знаете, Valve почнаха да спират сайтовете за Betting. Наскоро се появи и новия "метод" за мамене/scam, а то е именно: Правят уж сайт за залог, залагаш и уж познаваш мача, но не получаваш скиновете си обратно, защото "Администраторите" се аргументират с новината на Valve за спирането на betting сайтовете. Много внимавайте, ако ще залагате някъде, защото този начин се среща много честно в последно време. :o

23. Нов вид скам: Напоследък много хора биват скамвани по следния начин: Измамници си правят фейк Tube профили на други известни YouTube-ри или Streamer-и и почват да търгувате, но Вие да сте първи - недей те им се доверява, пълна измама е. ;)

За сега мога да се сетя само тези, ако знаете други по-популярни видове измами/скам може да пишете в темата* и аз или модератор ще го редактираме. Добрe дошли сте също и да питате, ако нещо не Ви е ясно или не сте разбрали.

* - Забранявам копирането на темата в други форуми без мое съгласие.
Last edited by CityLife on 09 Oct 2016, 22:19, edited 9 times in total.
User avatar
Iw0BG
Потребител
Потребител
Posts: 121
Joined: 27 Sep 2013, 14:36
Skype: razor-x31
CS Nick: HuntPOV
Favorite version: CS: Global Offensive
Steam Community ID: 765611981454833
Location: On DXRacer :P

Re: Как да избягвате от scam-ване.

Post by Iw0BG »

Благодаря ти много, някав си Armin ме канеше на турнир ,който ще е точно по средата на Август сега вече знам как да подходя.
Last edited by shhnedo on 12 Aug 2015, 22:25, edited 1 time in total.
Reason: Не виждам само защо ти трябваше да цитираш целия първи пост...
User avatar
The Prodigy
Потребител
Потребител
Posts: 394
Joined: 07 Mar 2009, 14:21
Skype: sa6k0o_94
CS Nick: The Prodigy ♥
Favorite version: CS: Global Offensive
Steam Community ID: 76561198051924736
Location: Cydia.app
Contact:

Re: Как да избягвате от scam-ване.

Post by The Prodigy »

Бих добавил като точка 7 това, което каза Iw0BG. Лично мен ме скамнаха, като ми предложиха да играя на турнир с 4ма, тъй като нямали 5ти човек. И ми казаха да си дръпна ЕSEA клиента. След това ми казаха, че ми трябвало кракнатата версия и ми пратиха файл, който след отварянето му прати съобщение на всичките ми приятели и изпрати всичките ми неща от инвентара на тях.

TeamSpeak 3 има плъгини. По-често измамата става, като те кикнат от TS сървъра с reason, че трябва да си изтеглите най-новата версия и човека ви праща файла, който споменах горе.

Tемата ти е по-скоро за Steam раздела отколкото за CS:GO.
User avatar
CityLife
V.I.P
V.I.P
Posts: 842
Joined: 26 Mar 2013, 13:54
Steam Community ID: kajikvostanae60
Location: ВАИ Холдинг.

Re: Как да избягвате от scam-ване.

Post by CityLife »

The Prodigy wrote:Бих добавил като точка 7 това, което каза Iw0BG. Лично мен ме скамнаха, като ми предложиха да играя на турнир с 4ма, тъй като нямали 5ти човек. И ми казаха да си дръпна ЕSEA клиента. След това ми казаха, че ми трябвало кракнатата версия и ми пратиха файл, който след отварянето му прати съобщение на всичките ми приятели и изпрати всичките ми неща от инвентара на тях.

TeamSpeak 3 има плъгини. По-често измамата става, като те кикнат от TS сървъра с reason, че трябва да си изтеглите най-новата версия и човека ви праща файла, който споменах горе.

Tемата ти е по-скоро за Steam раздела отколкото за CS:GO.
Хмм преди малко като се разрових видях, че има плъгини... /моя грешка/ да, но в обикновен сървър не ти трябва плъгин/и (зависи), затова както си споменал по-горе в повечето проценти е чист скам. :)
User avatar
pLaMeNe
Потребител
Потребител
Posts: 488
Joined: 13 Aug 2010, 10:18
Skype: pacho-7
CS Nick: pLaMeN
Favorite version: CS: 1.6
Steam Community ID: pafchy
Location: Стара Загора

Re: [Обновена] Как да избягвате от scam-ване.

Post by pLaMeNe »

Винаги изисквайте от отсрещната страна доказателство за каквито и да е предишни сделки (репутация) от достоверни сайтове.

Следете поведението, потребител склонен да измами обикновенно пришпорва нещата, готов е на странни компромиси и предпочита всичко да приключи веднага.
User avatar
CityLife
V.I.P
V.I.P
Posts: 842
Joined: 26 Mar 2013, 13:54
Steam Community ID: kajikvostanae60
Location: ВАИ Холдинг.

Re: [Обновена] Как да избягвате от scam-ване.

Post by CityLife »

pLaMeNe wrote:Винаги изисквайте от отсрещната страна доказателство за каквито и да е предишни сделки (репутация) от достоверни сайтове.

Следете поведението, потребител склонен да измами обикновенно пришпорва нещата, готов е на странни компромиси и предпочита всичко да приключи веднага.
Благодаря за съвета, сега ще го добавя като нова точка. :)
User avatar
juventus1897
Потребител
Потребител
Posts: 171
Joined: 26 Jun 2014, 00:59

Re: [Обновена] Как да избягвате от scam-ване.

Post by juventus1897 »

Следете поведението, потребител склонен да измами обикновенно пришпорва нещата, готов е на странни компромиси и предпочита всичко да приключи веднага.
- Не е точно така. Няколко пъти съм правил размяна за CS16, но съм бързал (пришпорвал) и всичко е минавало както трябва.
User avatar
CityLife
V.I.P
V.I.P
Posts: 842
Joined: 26 Mar 2013, 13:54
Steam Community ID: kajikvostanae60
Location: ВАИ Холдинг.

Re: [Обновена] Как да избягвате от scam-ване.

Post by CityLife »

Бих казал, че зависи от човека от другата страна. Затова е хубаво той да има reps или за по-сигурен начин, да се използва MM.

15.11.2015
Добавени са нови точки и добавена е допълнителна информация към някои точки.


21.11.2015
Добавена е т.18 с подробна информация и прикачена снимка към самата точка. Очаквайте повече информация/точки към темата.


23.11.2015
Добавена са т.19 и т.20 - допълнителна информация и прикачено видео към т.20 - Редактирани са някои грешки.


18.07.2016
Лека поправка по темата и добавена е изчерпателна информация към т.4


18.09.2016
Добавена е нова точка - т.22
8)
Last edited by CityLife on 18 Sep 2016, 13:19, edited 1 time in total.
User avatar
Tumbac
Потребител
Потребител
Posts: 1039
Joined: 24 Jun 2012, 15:26
Skype: valkata2012
CS Nick: Tumbac
Favorite version: CS: Global Offensive
Steam Community ID: suplexcitybg5
Contact:

Re: [Обновена] Как да избягвате от scam-ване.

Post by Tumbac »

Да добавя само към 4 точка, че няма как да се chargeback-не от Paypal, аке се изпратят парите като "friends/family"
User avatar
CityLife
V.I.P
V.I.P
Posts: 842
Joined: 26 Mar 2013, 13:54
Steam Community ID: kajikvostanae60
Location: ВАИ Холдинг.

Re: [Обновена] Как да избягвате от scam-ване.

Post by CityLife »

9.10.2016:
Добавена е нова точка с "нов" метод за измама.
Post Reply

Return to “Steam”