Доклад за Софокъл!

Тук ще си помагаме за всичко, свързано с училището - есета по определени теми и др.
Post Reply
User avatar
NikolayDONG
V.I.P
V.I.P
Posts: 839
Joined: 14 Jan 2010, 20:31
Favorite version: CS: 1.6
Steam Community ID: lastsummerbg

Доклад за Софокъл!

Post by NikolayDONG »

Здравейте,
днес приятел ми казва, че трябва да пишем доклад за Софокъл. Ако може някой да ми го напише. :oops: Ще намеря начин да му се отблагодаря. :mrgreen:
User avatar
ShockWave
ShockWave
ShockWave
Posts: 19
Joined: 31 Aug 2011, 13:13
CS Nick: -=[~ ShockWave ~]=-
Favorite version: CS: 1.6

Re: Доклад за Софокъл!

Post by ShockWave »

Ето:
Живот.
Живот
Роден е през 496 г. пр.н.е. в гр. Колон, северно от Атина в семейството на занаятчия, производител на оръжие. Той е един от тримата велики древногръцки трагици, заедно с Есхил и Еврипид. Изпълнява пеан в чест на победата срещу персите при остров Саламин, в която участва Есхил. За пръв път през 468 г. пр.н.е. излиза на театрално състезание и побеждава Есхил.
Софокъл, син на Софилий, е роден в богато семейство, живеещо в малка общност в Атика, която по-късно става сцена за неговите пиеси. Неговото раждане е няколко години преди битката за Маратон през 490 година и въпреки, че точната дата е неизвестна, най-вероятно е около 497/496 г.пр.н.е. Неговият пръв творчески триумф е през 468 пр.н.е. когато заема първо място в състезанието в театър Дионисия и побеждава дотогавашния шампион Есхил. Съгласно Плутарх победата идва при необичайни обстоятелства и след загубата си Есхил заминава за Сицилия. Въпреки че Плутарх заявява, че това е първата публична изява на Софокъл, по-вероятно е тя да е станала около 470 г. пр.н.е.
Творчество и живот:
Софокъл - живот и творчество
от Уикикниги
Направо към: навигация, търсене
Софокъл е роден през 496 г. пр.н.е. в Колон, на север от Атина. Баща му, заможен човек, притежател на оръжейна фабрика, принадлежи към първото имуществено съсловие. Софокъл получава гимнастическо и музикално образование. Млад, той става жрец на един от местните религиозни култове. Религията му служи за средство, с което коригира несъвършенствата на своето време.
Софокъл излиза на сцената и като актьор, но слабият му глас не опзволява да се изяви и той разграничава толята на автора и актьора. Извършва важни нововъведения в атическата трагедия. Въвежда третия актьор и увеличава броя на хора от 12 на 15 души. Засилва музикалните партии на актьора, отделя трагедията от трилогията.
До нас достигат 7 трагедии.
Софокъл високо цени свободата на човека и вярва в силата на човешката природа. Показва хората такива, каквито трябва да бъдат, има съзнание за ограничеността на човешките възможности. Голяма тема на неговата трагедия е изменчивостта и непостоянството на човешката съдба, трагедията на героя, когато достига до знанието за тази сила, по-висша от човека.
Софокъл не представя нещастието като игра на боговете и случайността. Според него съществува връзка между човешката природа, съдбата и страданието. Причината за нещастието е в надменността на човека, в пренебрегването на божествените закони; според него човека може да избегне ударите на съдбата.
Мисля,че ще направиш нещо ако ги събереш.
Успех! :o
Post Reply

Return to “Училище”