Ако си търсите сървър, в който да играете...
Последно добавени сървъри:
1. Trevichka-CS.Fun - [Dust2 Only]
dust2.trevichka-cs.fun:27015
de_dust2
играчи: 20/32
de_dust2 cs map
2.
CrossFire -> [Deathrun[4]Fun]
93.123.18.13:27015
deathrun_2010И: 8/21
3.
Ghetto FragArena
93.123.18.92:27015
de_dust2И: 32/32
4.
Trevichka-CS.Fun - [Dust2 Only]
dust2.trevichka-cs.fun:27015
de_dust2И: 20/32
classic.sector.bg:27021 SECTOR.BG Classic DUST2 #3 ANTI-COVID… de_dust2 13/32 de_dust2 cs map
classic.sector.bg:27019 SECTOR.BG Classic DUST2 #1 ANTI-COVID… de_dust2 31/32 de_dust2 cs map
93.123.18.50:27015 CS-BULGARIA # [Dust2-Only] de_dust2 32/32 de_dust2 cs map
93.123.18.44:27013 xCom.bG | GunGame gg_inferno 5/32 gg_inferno cs map

Статии › Как се прави Strafe Jump

Автор: odin_83@abv.bg

Единицата, чрез която се измерва разстоянието в 3D Engine е Unit.

Ще кажете "Но за какво ми е да скачам толкова надалеч, нали най-важното е да мога да пуцам?" - Да, това е така, но не съвсем! Ако можеш да strafe-ваш добре, то ти имаш много добър контрол над мишката си, а това означава, че можеш да правиш повече хедшоти!

Хубаво е да се комбинира скачането със стрелбата, за да не се забравя едното или другото. По принцип повечето от добрите играчи скачат добре. Но това все пак е относително, защото в CS-а е важна бързината и добрата стрелба, като доста голяма роля играе и тактиката. Преди да започне същинската част на този урок е важно да се знае, че няма да е толкова лесно да овладете техниката на Strafe Jumping. Ще ви отнеме няколко месеца, освен ако не сте някакъв натурален гений или имате вече опит от друга игра, в която се използва същата техника. И нещо важно: Колкото повече FPS (frames per second) имате, толкова по-лесно и по-добре ще можете да strafe-вате.

Що е то Strafe Jump?

Strafe jumping в Counter-Strike се използва най-вече за правене на скокове със завъртане на 180 градусови ъгъли и за да скачате надалеч.

Strafe 180

С един нормален скок ще скочите около 210 Units. Един Strafe Jump, изпълнен с добра техника, може да ви даде още 25 или повече. На теория е доста лесно, но на практиката се оказва друго.

Как се прави Strafe Jump?

Натиснете "копчето за ходене напред" и задържете докато стигнете максимална скорост. Всичко, което следва, трябва да го направите едновремено.

Strafe -> крачка встрани

Скачате, пускате "копчето за ходене напред", натискате "копчето за strafe вдясно" (задържате го) и започвате да въртите мишката плавно надясно. Повечето хора грешат и натискат копчето за клякане или копчето за ходене напред докато са във вуздуха и се опитват да strafe-нат. Това е грешно и лесно може да ви стане лош навик, затова просто не го правете! Натиснете копчето за клякане малко преди да се приземите и пуснете "копчето за strafe вдясно".

Колко са видовете Strafe Jump?

Разбира се има различни видове Strafe Jumps, които може да използвате в зависимост от ситуацията.

ОБИКНОВЕН STRAFE

 1. Заемете позиция като за десен strafe и натиснете "копчето за ходене напред"
 2. Като стигнете до ръба, натиснете "копчето за скачане", пуснете "копчето за ходене напред", натиснете "копчето за strafe вдясно" и завъртете мишката плавно в същата посока
 3. Накрая натиснете "копчето за клякане"

Simple Strafe

STRAFE И ПОЛОВИН

 1. Засилете се като натиснете "копчето за ходене напред" и го задържите
 2. Малко преди да стигнете съба се завъртете така, че да напуснете под ъгъл 45 градуса, гледайки наляво и надолу (не пускайте "копчето за ходене напред")
 3. Следва по-трудната част: Трябва едновременно да скочите, да натиснете "копчето за strafe вдясно", да пуснете "копчето за ходене напред" и да завъртите с мишката плавно вдясно (както се вижда на схемата). Движението трябва да е бързо, но плавно. Най-важното е да има синхрон през цялото Ви движение.
 4. Като стигнете до положението отбелязано с 4 в схемата, натискате "копчето за strafe вляво" и започвате плавно да въртите мишката вляво. Малко преди да стигнете ръба натиснете "копчето за клякане" за да се приземите.

Strafe and a half

DOUBLE STRAFE

 1. Засилете се като натиснете "копчето за ходене напред" и го задържите, малко преди да стигнете ръба се завъртете така, че да напуснете под ъгъл 45 градуса, гледайки наляво и надолу (не пускайте "копчето за ходене напред")
 2. Скочете, натиснете "копчето за strafe вдясно", пуснете "копчето за ходене напред" и завъртете с мишката плавно вдясно (както се вижда на схемата). Движението трябва да е бързо, но плавно. Най-важното е да има синхрон през цялото ви движение.
 3. На най-високата точка от скока ви спирате да стрейфите вдясно, пускате "копчето за strafe вдясно", натискате "копчето за strafe вляво" и започвате да въртите мишката наляво. Движението на мишката се прави плавно!
 4. Малко преди да се приземите натиснете "копчето за клякане" и пуснете "копчето за strafe вляво"

Добре извършена техника позволява да скочите разстояния от 235-240 Units.

Double strafe

MULTI STRAFE

p) Засилете се като натиснете "копчето за ходене напред" и го задържите, Малко преди да стигнете съба се завъртете така, че да напуснете под ъгъл 45 градуса, гледайки наляво и надолу (не пускайте "копчето за ходене напред")

 1. Скочете, натиснете "копчето за strafe вдясно", пуснете "копчето за ходене напред" и завъртите с мишката плавно вдясно докато достигнете най-високата точка от скока си.
 2. Пускате "копчето за strafe вдясно" и натискате "копчето за strafe вляво", като започвате плавно да въртите мишката в обратната посока (демек вляво)
 3. Пускате "копчето за strafe вляво" и натискате "копчето за strafe вдясно", като започвате плавно да въртите мишката в обратната посока (демек вдясно)
 4. Пускате "копчето за strafe вдясно" и натискате "копчето за strafe вляво", като започвате плавно да въртите мишката в обратната посока (демек вляво)
 5. Пускате "копчето за strafe вляво" и натискате "копчето за strafe вдясно", като започвате плавно да въртите мишката в обратната посока (демек вдясно)

а) Натискате клякане, възможно най-накрая

Свършена техника позволява да скочите разстояния, по-големи от 240 Units.

Multi strafe

Първият strafe е най-продължителен в сравнение с 2, 3, 4 и 5. Вторият, третият и четвъртият strafe трябва да бъдат изпълнени бързо и с леко ускорение в ритъма.

180 ГРАДУСА STRAFE

 1. Засилете се като натискате "копчето за ходене напред".
 2. Напуснете повърхноста със скок напред и започнете стрейф вдясно.
 3. Не губете ориентация и не се движете излишно.
 4. Завъртете плавно с мишката надясно.
 5. Приключете стрейфа си с по-рязко завъртане на мишката.
 6. Натиснете клякане малко преди ръба за да се приземите.

Strafe 180

Не си мислете, че ще успеете да си направите Multi Strafe Jump, ако не знаете да правите перфектно обикновен Strafe Jump. Ключът към успеха е търпението. Не се предавайте лесно, ако в началото не се получава.
Опитайте да го практикувате навсякъде - не само на kz_* карти, но и в обикновени.

 1. Винаги помнете, че не се научава толкова лесно Strafe Jump техниката.
 2. Ако почвате да се дразните, че не се получава, по-добре спрете да играете за малко, докато ви мине.
 3. Опитайте да използвате Strafe Jump на всеки ваш скок и се научете да го правите и от ляво, и от дясно.