Microsoft Windows / Linux / Mac OS X

Всякакви теми относно софтуера и операционните системи...
Post Reply
User avatar
shhnedo
0_0
0_0
Posts: 474
Joined: 07 Nov 2009, 17:59

Microsoft Windows / Linux / Mac OS X

Post by shhnedo »

Image Image Image
Microsoft Windows @Microsoft.com / @Wikipedia
Linux @Linux.com / @Wikipedia
Mac OS X @Apple.com / @Wikipedia

Коя операционна система използвате? Защо? Какви са предимствата и недостатъците?
Дискутирайте всичко около трите операционни системи(и техните разновидности) тук!


ВНИМАНИЕ!!!
Целта на темата е да се постигне аргументирана дискусия! Пишете от опит и познание! НЕ възпроизвеждайте наизустени приказки!
Това НЕ Е тема-анкета!
Коментари без аргументация ще бъдат изтривани без уведомление!
User avatar
kabel
Дърт Потребител
Дърт Потребител
Posts: 847
Joined: 12 Sep 2007, 05:34
Location: '80 / '90-те

Re: Microsoft Windows или Linux дистрибуция?

Post by kabel »

Dualboot-вам Windows 7 и Linux Mint 17.1 MATE. Въпреки монопола на пазара наложен от Microsoft, двете системи си имат трески за дялане и не са перфектни. Старо схващане е, че трябва да се използва терминала в Линукс за щяло и нещяло - средностатистическият потребител може да мине и без него, макар употребата му да улеснява работата със системата доста. Сложил съм Mint с XFCE на лаптопа на родителите ми (самата система е изключително дуракоустойчива) и се оправят без проблем, дори не знаят, че ползват Линукс. Имам теория защо потреблението на Линукс е толкова ниско - родителите ми ми купиха първия компютър преди 10 години с цел да играя на него игри и евентуално да си помагам с Wikipedia за доклади за училище. Игрите си искат DirectX - нещо, което го няма за Линукс (и не, използването на Wine не е алтернатива). Играем дълго време игри и когато надрастнем пубертета вече не виждаме ползата от DirectX, но повечето вече са свикнали толкова много с Windows и неговите недостатъци, че не изпитват нуждата да работят или поне да разгледат някое Линукс distro. Системата е portable (LiveCD), може да се ползва през флашка или диск (с намалена функционалност, но все пак достатъчна за потребителя да придобие представа с какво се занимава), а самата процедура по инсталация е по-лесна и от тази на Windows. Въпреки това повечето хора се плашат когато чуят името, защото го свързват с нещо сложно и непонятно, а непознатото плаши. Линукс предлага доста голяма свобода, но това е колкото предимство, толкова и недостатък. Имаме твърде много графични среди - KDE, LXQt, Mate, XFCE, Unity, Cinnamon, Gnome и т.н. Документация рядко се намира на български, а превода (на Linux Mint 17.1, само от него имам наблюдения) е незавършен. Ако системата се омаже (случва се, трябва да се научим някак) трябва да се допитваме до форуми (предимно чуждестранни, от български не получих голяма помощ) и тогава работата с терминал е неизбежна - най-големият кошмар на начинаещият Линукс потребител. Ако системата ще се ползва за гледане на филми, слушане на музика и ровене из Facebook, няма да има голямо значение дали ще се ползва Windows или Linux, тъй като и двете системи са достатъчно добре развити за да задоволяват основни нужди. Ако човек си изкарва прехраната с компютър (Photoshop/Trados/AutoCAD), то тогава няма друг избор освен да си остане с Windows (или да ползва dualboot ако не иска да се лишава). Има какво да се напише по темата, но поста вече стана доста дълъг. Ще изчакам да видя как ще се развие тя.
User avatar
Barry Allen
The Flash
The Flash
Posts: 291
Joined: 18 Jan 2009, 15:15
CS Nick: Axemption
Favorite version: CS: Global Offensive
Steam Community ID: axemption

Re: Microsoft Windows или Linux дистрибуция?

Post by Barry Allen »

Лично аз предпочитам линукс. Защо това е така? Ще започна с това колко товари един линукс - 500-600 мб рам с пуснати приложения. Компютър с 2 ядрен Pentium става доста по-пъргав отколкото при windows. Друг негов плюс - възможно е да се разгледа как работи и през livecd нещо което липсва при windows. Тук обаче идва момента в който искаме да подкараме игра. Липсата на directx е голям проблем, а използването на wine не е решение, защото товари прекалено много. Въпреки това има игри които са направени да вървят и под 3те операционни системи(mac, windows, linux). За хората чудещи се колко е голяма разликата в бързината между linux и windows ще дам пример с CS:GO. FPS-a при windows е с +-10, времето за зареждане на играта обаче е драстично повече от това с линукс. С 1 приятел решихме да направим тест кой ще зареди по-бързо, аз с Linux Ubuntu(intel pentium + hdd) или той с windows(i3+ssd). Очаквах той да зареди пръв, защото има по-добър процесор и 2но по-бързо ssd, но резултата беше неочакван. При мен отне 5 секунди да зареди картата докато при него цели 15. Направихме и друг тест - на кой играта ще тръгне най-бързо след като е минизирана. Отново линукса беше 2но по-бърз. И все пак какво ме задържа да си кача линукс и да го ползвам него? Некачествените драйвери за видео картата ми както и поддръжката на прекалено малко игри. Какво ще стане ако започнат да пишат игрите и за линукс? Дяла му на пазара ще нарастне зашеметяващо бързо.
User avatar
Sail
V.I.P
Posts: 347
Joined: 25 Oct 2013, 15:24
Location: 127.0.0.1

Re: Microsoft Windows или Linux дистрибуция?

Post by Sail »

За момента съм на dual-boot с win 7 и Debian. Предпочитам си линуксчето, защото там всичко е по-просто и имаш пълна свобода. Линукс е доста по-добра за гейминг платформа от win. Линукс е лек и user-friendly(само Ubuntu и Debian). Преди да сложа Debian-a бях с Ubuntu. Разцъквах доста CS:GO и се оказа, че FPS-то ми е ~2 пъти по-добро от това на windows-a. Жалко е, че има малко игри за линукс.
User avatar
Smiling Knight
Потребител
Потребител
Posts: 149
Joined: 16 Mar 2012, 22:50

Re: Microsoft Windows или Linux дистрибуция?

Post by Smiling Knight »

Начинаещите се плашат, когато разберат, че има една дузина десктоп среди и две 10 пъти повече дистрибиции... Плашат се и се отказват в повечето слуваи. За всеки напреднал или със средни знания потребител това е плюс. Сега нещата са на двата полюса от където и да го погледнеш. Има изключително леки среди като XFCE, LXDE, MATE, Gnome 2... на другия полюс са Gnome 3, Unity и KDE. Btw, KDE е толкова функционална среда, че няма на къде. Можеш да направиш почти всичко така, както ти искаш. Има изключително user-friendly дистрибуции като Ubuntu и Mint, при които работата с терминала не е на дневен ред, но има и доста хардкор дистрибуции като Slackware, Gentoo дори. Да, игрите и специализирания софтуер като продуктите на Adobe, CAD и т.н. са проблем, но сега се развива Steam OS, която е пазирана именно на Linux (Debian), а някой от adobe програмите, например lightroom (Или както там беше), има начин да се подкарат.
И за финал няколко български линукс дистрибуции:
УСУ Линукс - http://learnfree.eu/ - KUBUNTU based
Стотинка ОС - http://stotinkaos.net/ - Debian based
User avatar
Charlike Mike Reagent
Потребител
Потребител
Posts: 395
Joined: 29 Jun 2012, 12:28
CS Nick: Deusch. или BashCaroline#
Favorite version: CS: 1.6
Contact:

Re: Microsoft Windows или Linux дистрибуция?

Post by Charlike Mike Reagent »

Съгласен съм с мненията. Но има едно важно нещо за уточнение и смятам че е необходимо да се каже и тук - линукс не е операционна система. Линукс е kernel към GNU операционната система – изначално, писан (kernel-a) от Linus Torvalds. Kernel-a на GNU, една малка частица от цялата операционна система. Необходимо е, където е възможно и колкото се може повече това да се споменава и обяснява за да може да се възпитават прилично бъдещи и не толкова запознати потребители. И не, не съм нЕкакъв бесен хардкор линукс *nix гуру и адвокат. Просто съм си направил труда да проследя цялото дърво и разклоненията, и историята, както и следя нещата около тоя свят – просто е доста интересно, найстина, и това е бъдещето.
По-добре ще е да се добави и е напълно необходимо да се прочете http://www.gnu.org/gnu/gnu-linux-faq.html, че да може да се коментира като хората.

Бих казал също, че зависи как ще им го поднесеш и обясниш. С доста хора съм говорил и съм им обяснявал. И то не нещо кой знае какво, просто намеса на правилното място в правилното време. "Щетите" от windows след толкова много години почват да писват на хората, ако ще и Windows 200 да излезне. Виждат доста минуси, не ги понасят, но някак ги преглъщат. След което е необходимо само да споменеш няколко неща за "линукс" и ги грабваш. Примерно, средите, едно от най-брилиантните неща в линукс. Второ място свободния софтуер и изобщо свободата. Казваш "ми средите, пич, са нещо като да си сменяш темите в windows - много грубо казано, но много по-мощно от това само да си смениш цвета и някакви детайли", "Терминала? Ми то е като command prompt-a бе, man, идеята е същата. Не е задължителен, както и в windows не е задължителен, просто е много по-удобно и по-бързо за работа, затова се предпочита. Като го пробваш ще видиш. Същия ефект (удобство и бързина в windows) ще имаш, дори да седнеш и прочетеш 1-2 страници за command prompt - с тая разлика, че терминалите на линукс са много по-мощни, имаш контрол над абсолютно всичко, имаш автоматично дописване и много повече `команди` и гъзариики", примерно. Пускаш му 2-3 клипа с Gnome 3-ка Adwaita Theme, ElementaryOS и Mint, 2-3 ревюта със сравнения и се влюбва. Вижда че отново има така наричаното GUI - графична среда, смисъл.. вижда нещо, вижда пак програми, пак има папки, пак има директории, пак има браузър, пак вижда що-годе същото разположение и начин на отваряне/затваряне, не е като да вижда само някакъв черен екран с йероглифи и някакви хардкор команди. Накрая му казваш.. "еми пич, линукс може и без това което в момента го виждаш и е още по-бърз и удобен, ако махнеш всичко това, lol".

А колкото до личния ми опит.. Доста рЕзко се хвърлих на линукс, но пък и доста рЕзко и бързо свикнах с терминала – няма и няколко дни сигурно. И да, човек нон стоп се учи, а пък то и в daily basis няма и какво толкво за ползване – е, според зависи какъв си. Ако нещо забравиш или не ти се получава, чукаш 2 думи в гугъл излиза ти за 1 секунда и си наясно. Ако пък е нещо за аргументи и параметри на командите, то тогава си вадиш вътрешната документация с "man programName" и си готов, като приключиш да я четеш натискаш просто "q".
Абе.. мега приятна и лесна работа.

Тая лесна и бърза работа, това все по-засилващо се modularity, духа ми на девелъпър, интереса ми към търсене на все по-малките и компонентни частици от всяко нещо, ме кара да изхвърлям все повече и повече ненужни неща. Това е върховно. Няма да стъпя на windows никога повече, никъде, ако ще и да ми плащат. Почвам да балбукам само като го видя или чуя за него, или някой да споменава някакъв проблем с него. Това е безобразие и безумие, изчадие на света. И да, превърнах се в заклет linux guy или по-скоро Unix Philosophy, със смъртен враг номер едно след американците и македонците – windows и microsoft. E, вярно и също, че отказвам, изобщо, да прочета и да се поинтересовам от другата страна (windows и всичко microsoft-related). Отказвам да следя каквото и да било около тях.

И да, от всичко това съвсем логично е да стигна до ArchLinux и "The Arch Way". Безкрайна територия на безкрайни възможности и свободи, безумно добро community, уроци, и документация. Стигнах до там да съм на път да си вдигна собствено archlinux базирано distro, ориентирано за модерен developer или там, ако щете "софтуерен инжинер" го наричайте. Най-близко до идеята и най-добрия пример сред Arch-базираните дистрибуции за мен е BBQLinux – най-добре подредения, организиран и модуларен, просто го разгледайте в Github/BBQLinux - за каква степен на modularity говорим.

И да, съгласен съм, че трябва да се забрави схващането, че линукс е нещо страшно. Убунту, минт, бинт, винт, всичко е като windows – така нареченото "next, next, next", отделно си има графични софтуерни мениджари и tool-ове, с които контролираш всичко (говоря, необходимото за един нормален windows потребител). Друг е въпроса, защо ти е да си нахендряш тая безумна тежест на главата като едно 70-80 процента от нещата няма да ги ползваш. Но да, нормално е отначало да скокнеш на тия гъзарииги и тежки неща, колкото да си начешаш мерака. То аз затова си дигнах и Gnome3ka - само заради Adwaita темата. Покъртително добро нещо е просто. Но всяко нещо от windows и Co. си има свои 200 аналога, 200 пъти по-добри в GNU/Linux.

Са, вярно, че е шитня да е "леко трики" положението, ама пък е в пъти по-добре да е tricky положението (и е много по-интересно и забавно), да имаш възможността да се поинтересуваш (ако щеш и да задълбаеш, или да си го решиш сам, което пък е още по-приятния вариант), да имаш безумно добро community с тонове решения и хора с open minds около себе си, от колкото да ти изцвили педерасткия windows и да не можеш да разбереш дори "user-friendly" месиджа (и то изобщо, ако има такъв) за какво ти лафи, камо ли пък да откриеш нещо някъде, или ако има решение то ще е след 100 години или след телефонно обаждане "чивеееек, ела ми опрайш windows-a щи дам 100 кинта" или "майкааа, ща черпя бира ако ми опрайш ВиндоВа" - ми не, мерси, ае нема нужда – да ви драйфам на windows-a, да ви драйфам. И в 90 процента от случаите "оправянето" е преинсталиране, примерно.

Може би съм станал прекалено краен, знам ли, филма е голям от голямото удоволствие на GNU/Linux, съжалявам. И да, междудругото и аз преди в началото съм се чудил какви тия дискусии и защо са такива – ясно защо. Не понасям и неприемам да чета и слушам каквито и да било аргументи в защита, просто нещо ми прищраква. Смисъл.. ще ги прочета де в тая тема и ще чета на други места (както съм чел де), но се съмнявам да възприема нещо някога.

Съжалявам, разберете ме, имам някаква бясна непоносимост към това животно :mrgreen: нещо вътрешно.

Колкото до игрите.. скоро излезна официална новина, че има 1300 игри в Steam за Linux. Отделно от това, не схващам пък колко пък да товари Wine, ходи тогава вдигни цяла виртуална щайга с windows, пък да видим кое колко ще е, хаха.. смисъл... под виртуална щайга, имам предвид VirtualBox с Windows.
Да не говорим за PlayOnLinux, което изглежда доста добре – да де, щото е върху wine. Не знам, но има бая маса от масовите игри, които без толкова trickness се подкарват или дори и от раз. Примерно с wine си ми въряха доста стабилно CS и WOW и Лига, друг е въпроса че не съм толкова геймър и не се назорих да си оправя кусурите, които ме дразнеха и да намеря решения и да почна да триквам.

Edit: GODDAMN!! :shock: Това може би е най-дългото ми мнение в тоя форум, или изобщо някъде. :mrgreen:
User avatar
Wiz_Khalifa
Потребител
Потребител
Posts: 93
Joined: 02 Apr 2013, 00:30
CS Nick: ivanoff
Favorite version: CS: 1.6
Steam Community ID: ivanoff420

Re: Microsoft Windows или Linux дистрибуция?

Post by Wiz_Khalifa »

Аз лично предпочитам Mac OS X защото е по-плавна,по-бързо и всичко е плавно с бързина без забавяне както при Windows. Работих един път с Mac OS X и останах доволен. Единствения минус е че няма много програми за тази ОС. Като интерфейс и всичко ми допадна.
User avatar
Buzdrew
Потребител
Потребител
Posts: 39
Joined: 01 Mar 2014, 21:09
Skype: sweedless
CS Nick: exNN^ Fresh
Favorite version: CS: 1.6
Steam Community ID: buzdrevv
Contact:

Re: Microsoft Windows / Linux / Mac OS X

Post by Buzdrew »

Ползвам Windows, защото има повече програми и приложения, също много ми допаднаха визиите на windows 10 и windows 8. Друга причина лаптопа го използват и моето семейство, та те немогат да ряботят с windows (с който са запознати поне от 10 години..) та какво остава за линукс. Всъщност Linux ми е любимата ОС. Защото е написана с отворен код тоест може да променяш всичко по системните файлове (да надграждаш системата, или променяш по твой вкус.) Защото е по-лека в сравнение с windows, защото може да се управлява лесно през ssh access и не ти е нужна графична среда да ти твари излишно. Защото нещата с които се занимавам ги правя под линукс (сървъри на игри, други видове сървъри за стреам иптв и тн.) Някой от тях немога да ги правя на Windows, защото просто не се поддържа, ако тръгна да правя гейм сървър било то cs, csgo, minecraft и др. предпочитам линукс защото в крайна сметка този сървър ако се използва надали ще се хоства от windows(ако зависи от мен).
В крайна сметка използвам Windows с инсталирана VirtualBox, чрез който си инсталирам виртуален линукс на лаптопа, това ми позволява да си ползвам и Windows-а и Linux-а едновременно, от това по-хубаво на къде?!
User avatar
Tumbac
Потребител
Потребител
Posts: 1039
Joined: 24 Jun 2012, 15:26
Skype: valkata2012
CS Nick: Tumbac
Favorite version: CS: Global Offensive
Steam Community ID: suplexcitybg5
Contact:

Re: Microsoft Windows / Linux / Mac OS X

Post by Tumbac »

Снощи към 2-3 часа вечерта тръгна да ми ъпдейтва уиндоус 10ката.. ОК ОК
Ъпдейтва ми 3 часа и беше станало 5 сутринта
Стигна до 91% и накрая ми излезе "Възстановяване на предишната версия на Windows"
Така седя още 1 час...
И ОТ ЦЯЛАТА РАБОТА КАКВО ИЗЛЕЗЕ?
Че Microsoft не ме оставиха да спа цяла вечер + всичко беше напразно, защото след ъпдейта ми се върна предишната версия...
Бахти малоумните парчета... Същите като Volvo
User avatar
rado84
Потребител
Потребител
Posts: 48
Joined: 31 Dec 2010, 15:49
CS Nick: rado84
Favorite version: CS: 1.5
Steam Community ID: rado84
Location: София
Contact:

Re: Microsoft Windows / Linux / Mac OS X

Post by rado84 »

Tumbac wrote:Снощи към 2-3 часа вечерта тръгна да ми ъпдейтва уиндоус 10ката.. ОК ОК
Ъпдейтва ми 3 часа и беше станало 5 сутринта
Стигна до 91% и накрая ми излезе "Възстановяване на предишната версия на Windows"
Така седя още 1 час...
И ОТ ЦЯЛАТА РАБОТА КАКВО ИЗЛЕЗЕ?
Че Microsoft не ме оставиха да спа цяла вечер + всичко беше напразно, защото след ъпдейта ми се върна предишната версия...
Бахти малоумните парчета... Същите като Volvo
:sarcastic_hand: :sarcastic_hand: :sarcastic_hand:

В други ден ще станат 8 месеца само с Линукс, където ъпдейтът става за секунди - за секунди сваля ъпдейта и за секунди го инсталира. :tease:
User avatar
rado84
Потребител
Потребител
Posts: 48
Joined: 31 Dec 2010, 15:49
CS Nick: rado84
Favorite version: CS: 1.5
Steam Community ID: rado84
Location: София
Contact:

Re: Microsoft Windows или Linux дистрибуция?

Post by rado84 »

kabel wrote: 13 Jul 2015, 07:16 Игрите си искат DirectX - нещо, което го няма за Линукс (и не, използването на Wine не е алтернатива).
Да, 2015-та беше така, но вече не е. Има DXVK и VKD3D. Но дори и с тези неща, Ментата никога не е била подходяща за игри. За да подкараш дори и нейтив линукс игра, трябва да ѝ направиш библиотечна клизма. Неслучайно Валве си прехвърлиха Стийм ОС (ОС на Стийм Дек-а) да е базирана на Арч, вместо на Дебиан. В Арч само цъкам на екзето и играта тръгва директно. Няма простотии като Лутриси-мутриси, POL и други такива изгъзици, където вероятността да тръгне играта е минимална. :bigsmile:
Post Reply

Return to “Софтуер и операционни системи”